Bezpłodność

bezplodnosc_wiem_o_zdrowiu

Forum -> Leczenie bezpłodności i ból brzucha

Tytuł:Leczenie bezpłodności i ból brzucha
Autor:Patrycja
25.2.2011, 10:42
Leczę się z bezpłodności. Biorę odpowiednie leki. Od jakiegoś czasu jednak boli mnie brzuch. Jaka może być tego przyczyna? Co powinnam teraz zrobić? Czy tabletki przeciwbólowe mi zaszkodzą?

Autor:Anitka
25.2.2011, 13:44
Możliwe, że jest to efekt uboczny stosowanych przez Ciebie leków.

Autor:Ilona
28.2.2011, 08:41
Leki przeciwbólowe nie powinny CI zaszkodzić. One raczej nie zniwelują też efektów leczenia bezpłodności. Musisz jednak pamiętać, że jeśli te bóle brzucha są dość częste, to musisz iść jak najszybciej do lekarza.

Autor:Iwa
28.2.2011, 14:32
Nawet jeśli leczysz sie na bezpłodność to leki przeciwbólowe, takie jak pyralgina CI nie zaszkodzą. Od razu poczujesz się lepiej. Po co niepotrzebnie cierpieć?

Autor:Genia
1.3.2011, 08:12
Dam Ci tylko jedną radę: zanim zaczniesz łykać różne tabletki przeciwbólowe, to idź do lekarza prowadzącego Twoje leczenie i zgłoś mu ten problem. lekarz na pewno znajdzie najlepsze dla Ciebie rozwiązanie. Pozdrawiam. Trzymaj się mocno!!!

Autor:Edytka
1.3.2011, 13:09
Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że zwykłe leki przeciwbólowe nie zaszkodzą Ci.

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co lepiej pływa: kowadło czy rekin

bezplodnosc_ciekawostki

Ciekawostki

Zapłodnienie
Dziecko, które możesz teraz trzymać w ramionach jest oczkiem w twojej głowie. Lecz jak to się stało, że będąc kiedyś małą fasolką w twoim brzuchu, teraz wygląda jak człowiek? Otóż odpowiedź jest bardzo prosta, wszystko zaczyna się od pięknego momentu , którym jest zapłodnienie.

Czy wiesz, że...

Ciąża urojona, w historii medycyny nie jest nowym zjawiskiem. Najsłynniejszą kobietą cierpiącą z tego powodu, była prawdopodobnie Maria I Tudor, córka króla Anglii Henryka VIII, który władał krajem w 2 połowie XVI w. Lecz wieki temu, przypadki zaistnienia ciąży urojonej opisał już ojciec medycyny Hipokrates.

Polecamy

Laktacja
W czasie ciąży pojawiają się pierwsze zmiany w budowie kobiecej piersi. Sutki robią się okrąglejsze, a same piersi nabrzmiałe. Wewnątrz gruczołów także powstają zmiany. Przez zwiększenie ilości gruczołów mlekowych zmniejsza się ilość tkanki łącznej oraz tłuszczowej. Wszystkie komórki będące w gruczołach stopniowo przekształcają się w komórkę, która później będzie dawała mleko. Jest to wynikiem działania hormonu wydzielanego przez łożysko.

Archiwum

Leczenie przeciwbólowe to podstawowy element opieki okołooperacyjnej, a jego skuteczność w znacznym stopniu stanowi kryterium jakości odczuwanej przez chorego. Analgetyki nieopioidowe, w tym metamizoli paracetamol, są uznanymi elementami analgezji multimodalnej w leczeniu bólu pooperacyjnego, a ich zastosowanie pozwala zmniejszyć dawki opioidów o 40% do 50%. Metamizol należy do grupy pochodnych pirazolonu, działa przeciwbólowo oraz przeciwgorączkowo i nie posiada komponenty przeciwzapalnej. Pyralgina zawiera największą, dostępną na polskim rynku bez recepty dawkę tej aktywnej substancji i jednocześnie nie jest szkodliwa.